Kiełki brokułu to kilkudniowe nasiona, które pod wpływem ciepła i wody wypuściły pędy. Mimo, że moda na kiełkowanie zadomowiła się na dobre w zdrowej kuchni już w latach 70-tych XX w., dopiero po
Rosnąca liczba zamówień w sklepie e-commerce pociąga konieczność optymalizacji procesów pakowania i wysyłki. Jeśli głównym wypełniaczem paczek jest papier, warto pomyśleć o przejściu z pracy ręczn
Lucerna to jedna z najstarszych roślin uprawnych przeznaczonych… na paszę dla zwierząt. Pochodząca z południowo-zachodniej Azji, w XVIII wieku została szeroko rozpowszechniona na terytorium obu Am
Kiełki to produkt na jakiś czas zapomniany, ale powracający do łask. Można pokusić się o stwierdzenie, że kiełki to skoncentrowane źródło wszystkich składników charakteryzujących daną roślinę. Ogr
Kiełki ryżu często bywają trudne do rozpoznania. Jak to możliwe? Otóż ziarna Oryza sativa najczęściej konsumowane są zanim jeszcze wypuszczą kilkucentymetrowe pędy – to w ciągu pierwszych dwóch dó
Olej z amarantusa to kolejna propozycja nietypowego oleju roślinnego, który oferuje unikalne korzyści zarówno w kontekście zdrowia, jak i pielęgnacji urody. Nietani i niełatwo dostępny, staje się
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa pozwala
Sok z kiszonej kapusty popularny jest zwłaszcza w środkowo-wschodniej części Europy, choć sam zwyczaj fermentowania kapusty pochodzi oryginalnie z Chin. Jako element sokoterapii, czyli pomysłu na
Płatki drożdżowe to produkt znany przede wszystkim weganom. W diecie bezmięsnej bywa stosowany jako substytut sera – zarówno w kontekście smakowym, jak i odżywczym. Co ciekawe, drożdże w różnych f
Według jednej z baśni braci Grimm, roszpunka była cenną rośliną rosnącą w ogrodzie pewnej czarownicy. Historia tego warzywa pokazuje, że przepadał za nią król francuski i amerykański prezydent. Je
Kiełki to inaczej bardzo młode pędy roślin. Są dostępne na rynku przez cały rok i nie należą do drogich produktów. To sprawia, że coraz częściej je spożywamy. A warto to robić, ponieważ poza interesuj
Jujuba, czyli inaczej czerwone daktyle, to owoce drzewa głożyny pospolitej, typowego dla terytorium Chin. Jako lokalny specjał kulinarny kryją w sobie również niebywały potencjał zdrowotny, o którym m
Choć brzmi tak egzotycznie i ekskluzywnie, korzeń lotosu w rzeczywistości jest zwykłym warzywem wykorzystywanym dość powszechnie w kuchni wschodnio-azjatyckiej, zwłaszcza w Chinach, Indiach i Japo
Media społecznościowe są dziś potentatem w zakresie rozwoju i forsowania trendów. „Wewnętrzny przysznic” (z ang. internal shower) to stosunkowo nowy pomysł, który podbił serca użytkowników Tik-Tok
Olej z orzechów włoskich to nie tylko smaczny i bardzo zdrowy element diety, szeroko rozpowszechniony w Europie, ale także produkt o dobitnym znaczeniu artystycznym! Wielkim jego miłośnikiem był s
Mąką grochowa uważana jest za poważną konkurencję dla mąki z ciecierzycy, choć ta druga wciąż w wyraźny sposób dominuje w międzynarodowej kuchni. Jako produkt wysokobiałkowy, wysokobłonnikowy i bezglu
Syrop z agawy to jeden z najpopularniejszych słodzików zastępujących cukier. Zawdzięczamy go, jak się łatwo domyśleć, agawom – amerykańskim sukulentom, których liście przed samym kwitnieniem są sz
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie kalor
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ciemnoczerwone
Ta strona używa plików cookies. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się więcej z naszej polityki prywatności.